Powered By Blogger

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Το τζάκι θέλει ξύλα, και εμείς τροφή..

Featured-Written by Χουχούμη Κατερίνα,Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Τις μέρες που η θερμοκρασία είναι κοντά στο 0, όπως αυτές που διανύουμε, η θέρμανση και η ένδυση είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μας βοηθούν να κρατήσουμε ζεστό το σώμα μας. Σε αυτή μας την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο έχει και η διατροφή μας. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό και να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζει η ''σοφή'' φύση! Κάθε εποχή παράγονται από τη φύση τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις. Το καλοκαίρι έχουμε μεγάλη ποικιλία φρούτων, πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, ενώ την περίοδο του χειμώνα η φύση μάς προσφέρει τρόφιμα που μας βοηθάνε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δημιουργούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ιούς.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουμε όταν ο υδράργυρος πέφτει χαμηλά..

Φρούτα και λαχανικά..

Τα πορτοκάλια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία όπως γνωρίζουμε τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ ταυτόχρονα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να κρατούν μακριά το κρύο.

Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα με αποτέλεσμα να απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό, συνεπώς να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, ραδίκια, σέσκουλα, βλήτα. Πολύτιμα λαχανικά του χειμώνα, με υψηλή θρεπτική αξία. Πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, β- καροτενίου, ανόργανων συστατικών αλλά και πολυφαινολών, προσφέρουν ισχυρή προστασία απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την άμυνα του οργανισμού.

Ξηροί καρποί, η θρεπτική συντροφιά του χειμώνα..

Φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάστανα. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (ωφέλιμα λιπαρά), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες. Θα μπορούσαμε να τους καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες ακόμα και καθημερινά, προτιμώντας τους όμως νωπούς και ανάλατους. Επίσης το ''πάντρεμα'' των ξηρών καρπών με τα ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα) αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό και γεμάτο ενέργεια σνακ, κατάλληλο για το χειμώνα και το κρύο.

Όσπρια και σούπες..

''Θερμαντικό πιάτο" θεωρείται η φασολάδα. Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τα όσπρια, εκτός από τη μορφή της σούπας που όλοι γνωρίζουμε, μπορούν να γίνουν πουρές, να προστεθούν σε σαλάτες με λαχανικά, να γίνουν ντιπ αλλά και να μαγειρευτούν σε ριζότο. Θα πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, σε όποια μορφή μας ευχαριστεί και να τα καταναλώνουμε σε συχνότητα 1-3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να έχουμε τα οφέλη της διατροφικής τους σύστασης.

Η σούπα με τα χίλια πρόσωπα.. Η σούπα μπορεί να περιέχει σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο μόνο του ή συνδυασμένο με άλλα όπως κρεατικά, θαλασσινά, ψάρια, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια. Εκτός από τη ζεστασιά που προσφέρει είναι ελαφριά για το στομάχι και το σημαντικότερο μας δίνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντεπεξέλθει τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Μπαχαρικά και καρυκεύματα..

Ας δώσουμε μια πιο πικάντικη γεύση στα πιάτα μας προσθέτοντας μπαχαρικά και καρυκεύματα. Το πιπέρι, η καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, εκτός από το να προσθέτουν άρωμα και γεύση στο φαγητό, περιέχουν και κάποιες ουσίες που βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.

Νερό και αφεψήματα..

Το κρύο αμβλύνει το μηχανισμό της δίψας, συνεπώς υπάρχει πιθανότητα να αφυδατωθούμε χωρίς να το καταλάβουμε. Θα πρέπει να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας καθημερινά με αρκετό νερό, χυμούς και αφεψήματα.

Ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να καταναλώνουμε ροφήματα βοτάνων, ζεστά και γευστικά, τα οποία θα μας χαλαρώσουν, θα τονώσουν τις άμυνες του οργανισμού μας και θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε το κρύο. Το τσάι, χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο είναι μερικά από αυτά, που και καλό κάνουν γενικότερα στην υγεία αλλά και θα μας κρατήσουν ζεστούς και ενυδατωμένους.

Μια σωστή διατροφή, ένας ζεστός σκούφος, γάντια και κασκόλ θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό και υγιές!!!

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Το καλύτερο διατροφικό περιοδικό!

Είναι μια από τις ομορφότερες φάσεις που μπορεί να βιώσει ένα άτομο. Στην εφηβεία μας, όλοι περνούσαμε δύσκολα… Όλα ήταν καινούργια. Πολλές αλλαγές έρχονται για να κάνουν τη φάση αυτή ακόμα πιο περίπλοκη…Ένα παιδί πλησιάζει στην ενηλικίωση. Πριν όμως γίνει αυτό, όλα τα παιδιά περνούν από την φάση της εφηβείας. Στην περίοδο αυτή λοιπόν, το άτομο προετοιμάζεται για την αναπαραγωγή. Σε αυτή τη περίοδο ζωής, οι ορμονικές αλλαγές ή και διαταραχές, είναι μεγάλες… Έμμηνος ρύση στις κοπέλες, αλλά και αύξηση του στήθους, αλλαγή στη χροιά της φωνής των αγοριών. Η τριχοφυΐα και στα τα δύο φύλα, καθώς και η μεγάλη αλλαγή στο ύψος, έρχονται να προστεθούν και να μας δώσουν την αίσθηση του «μεγάλωσε το παιδί». Επιπλέον σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται και οι ψυχικές μεταβολές. Νεύρα, αγωνίες και πολλές διαταραχές. Ακόμα και το ποσοστό του σωματικού λίπους αλλάζει.
Η εφηβική ηλικία λοιπόν, είναι μια φάση που περνά σε σχετικά λίγα χρόνια, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Όπως στην πρώτη βρεφική ηλικία, έτσι και στην εφηβεία, οι ανάγκες σε ενέργεια είναι πολύ αυξημένες. Για να καλυφθούν όλες αυτές οι ανάγκες, χρειάζεται να ακολουθείται ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Δεν θα πρέπει να στερείται ενέργειας, αλλά πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε εφήβου ξεχωριστά και με όλη εκείνη την φροντίδα, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Εάν ο έφηβος δεν ακολουθήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, θα βρεθεί προ εκπλήξεως, διότι υπάρχει περίπτωση να κάνουν την εμφάνισή τους προβλήματα ύψους, ορμονικά προβλήματα και προβλήματα ανάπτυξης γενικότερα… Πολλοί από τους εφήβους, ασχολούνται με κάποιο άθλημα, ενώ άλλοι κάνουν πρωταθλητισμό. Η αβιταμίνωση, η έλλειψη ιχνοστοιχείων και μετάλλων είναι ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο προκύπτει από την απουσία του σωστού τρόπου διατροφής. Δυσθρεψίες, αλλά και παχυσαρκία ή ανορεξία, προσβάλουν εύκολα τους εφήβους, ενώ μπορεί να τους συνοδεύουν για μια ζωή -όπως οι εκφυλιστικές παθήσεις- εάν δεν προληφθούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Ένας έφηβος δεν πρέπει να ξεχνά το πρωινό. Καλό είναι να ακολουθεί τον μεσογειακό τρόπο διατροφής. Πρέπει να καταναλώνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία και πρέπει να είναι εποχής. Πρέπει να καταναλώνει όσπρια, λαδερά, κρέας και κοτόπουλο. Να αποφεύγει το αλκοόλ και το κάπνισμα, να πίνει τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα νερό τη μέρα, να προτιμά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, να αποφεύγει τα ζωικά λιπαρά και να προτιμά το ελαιόλαδο, αλλά και τα φυτικά έλαια. Να αποφεύγει τις συσκευασμένες τροφές, αλλά και τις τροφές πλούσιες σε ενέργεια, να αποφεύγει τα fast food, αλλά και τα γεύματα στα εστιατόρια. Παράλληλα θα πρέπει να θέτει μέτρο στην κατανάλωση γλυκών, παγωτών, αναψυκτικών κλπ.
Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει, δημιουργώντας ένα διαιτολόγιο για το έφηβο-παιδί σας που να καλύπτει όλες του τις ανάγκες και να περιέχει μια σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών.
Αυτό σημαίνει:
Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη: 45-60γρ. για τα αγόρια και 45γρ. περίπου για τα κορίτσια
30% λιπαρά, εκ των οποίων: το 10% να προέρχεται από τα κορεσμένα (ζωικά λιπαρά), το 10% από τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τέλος το 10% από τα πολυακόρεστα (σπορέλαιο, φυτικά λιπαρά).
Το υπόλοιπο 55-60% των θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να