ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ
Τα εστιατόρια που σερβίρουν γρηγορο φαγητο μοιάζουν να ταιριάζουν απόλυτα στο γεμάτο υπερένταση τρόπο ζωής πολλών οικογενειών: Δε χρειάζεται να το πραγματοποιήσετε, ούτε να είστε καλά ντυμένοι.
Στα εστιατόρια φαστ φουντ τρώτε χωρίς καθυστέρηση, ενώ μερικά διαθέτουν χώρους όπου μπορούν να απασχοληθούν τα παιδιά. Το φαγητό κατασκευάζεται και σερβίρεται ομοιότροπα και είναι αξιόπιστο, μία ιδιότητα που αρκετοί γονείς εκτιμούν όταν τρώνε έξω με μικρά παιδιά, τα οποία αποφεύγουν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Τέλος, αν λάβει κανείς υπόψη του και τα έξοδα, τα εστιατόρια φαστ φουντ προσφέρουν γρήγορο, ζεστό φαγητό σε προσιτές τιμές. Όλα αυτά τα κάνουν να είναι δημοφιλής.
Αν και οι επιλογές είναι μάλλον περιορισμένες, τα εστιατόρια φαστ φουντ έχουν να σερβίρουν αρκετά φαγητά, μερικά από τα οποία θα μπορούσε κανείς να τα πει υγιεινά. Σε πολλά εστιατόρια έχουν ψητές πατάτες, σαλάτες και κοτόπουλο σχάρας- όλα αυτά είναι πολύ υγιεινότερα από τις τηγανιτές πατάτες και το τηγανιτό κοτόπουλο. Πρέπει όμως να είστε πολύ προσεκτικοί με φαγητά που μοιάζουν να είναι υγιεινά, αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα λίπος, χοληστερίνη και λάδι. Οι ψητές πατάτες είναι υγιεινές, εκτός αν είναι γεμάτες με μπέικον, σάλτσες και λιωμένο τυρί. Αν το είδος του φαγητού, οι φτηνές τιμές και η κοντινή απόσταση δεν είναι αρκετά για να σας κάνουν να πηγαίνετε στα εστιατόρια φαστ φουντ, οι διαφημίσεις θα σας πείσουν. Οι αλυσίδες αυτών των εστιατορίων ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια δραχμές κάθε χρόνο στη διαφήμιση, για να πείσουν τον κόσμο να τρώει τα φαγητά τους. Το πόσο δημοφιλής είναι μία αλυσίδα εστιατορίων εξαρτάται περισσότερο από την καλή διαφήμιση παρά από κάτι το ξεχωριστό σχετικά με τα φαγητά του.
Οι πατάτες έχουν μικρή περιεκτικότητα σε λίπος, όταν όμως τηγανιστούν σε λάδι, οι μισές σχεδόν θερμίδες τους προέρχονται από το λίπος. Το μιλκ σέικ συχνά φτιάχνεται από γάλα σε σκόνη παρά από κανονικό γάλα, οπότε και δεν είναι κανονικό μιλκ σέικ. Περιέχουν όμως ακόμη πρωτεΐνες, ασβέστιο και ριβοφλαβίνη.
Τα περισσότερα φαγητά στα εστιατόρια φαστ φουντ περιέχουν μικρή ποσότητα φυσικών ινών, βιταμινών Α, C και Β, όπως επίσης ιχνοστοιχίων και σιδήρου. Το αλεύρι, που χρησιμοποιείται για το ψωμί των χάμπουργκερ, είναι συνήθως λευκό αλεύρι με φυσικές ίνες και όχι φυσικό αλεύρι ολικής αλέσεως. Στα διάφορα μενού αυτών των εστιατορίων δεν περιέχονται φρούτα ούτε σημαντική ποσότητα λαχανικών, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, C. Σε μερικά εστιατόρια σερβίρονται φυσικοί χυμοί φρούτων, που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C.
Στην Αμερική ένα παιδί 12-19 ετών ξοδεύει 104 δολάρια την εβδομάδα για το γρήγορο φαγητό και το σημαντικότερο είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια το ποσό αυξήθηκε κατά 40% περίπου. Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η τάση το παιδί να θέλει να τρώει εκτός σπιτιού. Ο ρόλος της μητέρας είναι καθοριστικός σε αυτή την τάση. Η Patricia Anderson, καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο Dartmouth στην Αμερική, σε μελέτη της, βρήκε πως στις οικογένειες όπου η μητέρα αύξησε το χρόνο εργασίας της από 20 σε 27 ώρες την εβδομάδα, στα παιδιά τους αυξήθηκε η εμφάνιση του ποσοστού παχυσαρκίας από 2 σε 10%.
Γίνεται σαφές δηλαδή, ότι όταν η μητέρα αυξήσει το χρόνο εργασίας της, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ετοιμάσει σπιτικό φαγητό και το παιδί, ως φυσικό επακόλουθο, να στραφεί στο έτοιμο φαγητό. Το έτοιμο φαγητό για να πουλήσει είναι πλούσιο σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, φτηνά υλικά για τη βιμηχανία τροφίμων, που όμως με ειδικές συνταγές μετατρέπονται σε πεντανόστιμα γαριδάκια, πατατάκια, κρουασάν, σοκολατοειδή και τόσα άλλα που δελεάζουν τη γεύση του παιδιού και το οδηγούν στον αναπόδραστο δρόμο της υπερκατανάλωσης και της παχυσαρκίας.
Όμως, το μεγαλύτερο όπλο του γρήγορου φαγητού είναι τα τεράστια ποσά που δαπανώνται στο marketing. Υπολογίζεται ότι περίπου 36 δισεκατομμύρια δολλάρια ξοδεύονται ετησίως σε διαφημιστικές εκστρατείες από τη βιομηχανία τροφίμων. Και δεν είναι μόνο η άμεση διαφήμιση στην τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων έχει διεισδύσει στο χώρο των κινηματογραφικών ταινιών και των εκπομπών στην τηλεόραση επηρεάζοντας με έμεσσο, αλλά πολύ αποτελεσματικό τρόπο τη συνείδηση και τις επιλογές των παιδιών. 'Ετσι, για παράδειγμα, το 2006 οι ταινίες 'Superman Returns' και 'Pirates of the Caribbean' χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν κατεψυγμένες βάφλες και πατατάκια. Πιο πρόσφατα, στην τανία 'Iron man' θαυμάσαμε τον ήρωα να απολαμβάνει το burger του λίγο πριν αναλάβει δράση.
'Ολα αυτά, όχι απλώς επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές του παιδιού αλλά το κατευθύνουν προς το μέρος που το κέρδος της βιομηχανίας τροφίμων επιτάσσει, με συνέπειες αρνητικές στο βάρος και στην υγεία, γενικότερα. Αν μάλιστα σε αυτά συνυπολογίσουμε ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την αντίστοιχη προώθηση των φρούτων και λαχανικών είναι σχεδόν 'ψίχουλα', τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε γιατί τα σημερινά παιδιά δεν έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες.
Γράφει: Δρακοπούλου Χριστίνα Έλενα, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, RD, MS
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Η παχυσαρκία στις ημέρες μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και για τις προηγμένες χώρες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. H Ελλάδα έχει τα σκήπτρα στην κατανάλωση θερμίδων και τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Η εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν τα παιδιά, αλλά κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο ζωής τους. Η παιδική παχυσαρκία θεωρείται ισχυρός δείκτης πρόγνωσης της παχυσαρκίας των ενήλικων. (Bosch, Stradmeijer & Seidell, 2004).
Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι για τα παιδιά και τα νεαρά άτομα απαιτείται φυσική δραστηριότητα(Φ.Δ.) τουλάχιστον 60 λεπτών την ημέρα σε καθημερινή βάση και τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα η άσκηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες που βελτιώνουν την υγεία των οστών, τη μυϊκή διάταση και την ευελιξία(Department of Health 2004). Η Φ.Δ κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αποδείχτηκε ότι προωθεί την υγεία των οστών, περιορίζει το πάχος, βελτιώνει την καλή φυσική κατάσταση και ενισχύει την ψυχολογία. (Armstrong, 2004). Από έρευνες φαίνεται ότι η συμβολή της φυσικής άσκησης στην απώλεια βάρους μπορεί να εξηγηθεί από την απευθείας αύξηση κατανάλωσης ενέργειας σε έργο, τουλάχιστον με τη στενή έννοια. Όσο υψηλότερο σε ένταση είναι το επίπεδο άσκησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμβολή της στην απώλεια βάρους. (Department of Health 2004).
Η παχυσαρκία, είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής λήψης ενέργειας και ανεπαρκής Φ.Δ., και ένας δείκτης των ανθυγιεινών τρόπων ζωής(Wang 2004). Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία συνδέεται με τη υπερλιπιδαιμία, την αυξημένη αρτηριακή πίεση, και την αυξημένη μελλοντική Καρδιαγγειακή νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Η υγιεινή διατροφή και η Φ.Δ είναι βασικά συστατικά για την καλή υγεία(Wang 2004).
Το περιβάλλον που ζούμε και ειδικότερα ο τρόπος που το έχουμε δομήσει ευνοεί την παχυσαρκία τα τελευταία 30 χρόνια. (Wakefield 2004). Κίνητρα που προκαλούν τη μακροπρόθεσμη αύξηση της παχυσαρκίας διεγείροντας την πρόσληψη θερμίδων και ταυτόχρονα την αποθάρρυνση της κατανάλωσης θερμίδων μέσω της σωματικήΣ δραστηριότητας, είναι είτε στην εργασία είτε στον ελεύθερο χρόνο(Philipson & Posner 2003). Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι μαζική εμπορική προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων σε μικρά παιδιά με απώτερο σκοπό το κέρδος( Sothern, 2004). Η βιομηχανία της διαφήμισης σπαταλά μεγάλα ποσά για την προώθηση και ανάπτυξη ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, την πεποίθηση ότι το έτοιμο φαγητό είναι νοστιμότερο και την έλλειψη καταστημάτων που να προσφέρουν υγιεινές τροφές.(Wakefield 2004).
Επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες που υιοθετούνται νωρίς στη ζωή μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία κατά την ενηλικίωση, έχοντας βραχυπρόθεσμα ψυχολογικά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμες επιρροές στην υγεία.(Pate, Trost, Mullis, Sallis, Wechsler, M.P.H. & Brown 2000). Οι διατροφικές συνήθειες , οι στάσεις που έχουν σχέση με τη Φυσική Δραστηριότητα και τη παχυσαρκία επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Ασθενειών(cvd). (Wang 2004).
Μολονότι τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν σήμερα το πιο ενεργό τμήμα του πληθυσμού, στις αναπτυγμένες κοινωνίες υπάρχει μια έντονη τάση προς την αύξηση της καθιστικής ζωής μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας(Trudeau & Shephard, 2005). Το περιβάλλον που ζουν τα μικρά παιδιά περιλαμβάνει λίγες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και υπερεπάρκεια υψηλής θερμιδικής αξίας των τροφίμων. Η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή αποτελούν πρόκληση για τα παιδιά τα οποία έχουν προδιάθεση για μεταβολικές διαταραχές. Η παχυσαρκία ένα λογικό επακόλουθο σε αυτή την πρόκληση (Sothern, 2004). Ο στατικός τρόπος ζωής που επιβάλλει η τεχνολογική αλλαγή έχει μειώσει την πραγματική αξία των τροφίμων αλλά και τη σωματική κατανάλωση θερμίδων ανά ώρα εργασίας στην αγορά και στο νοικοκυριό (Philipson & Posner 2003).
Ένα πεδίο του προβλήματος όπου οι γονικοί ρόλοι μπορεί να είναι σημαντικοί στην εξήγηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι η τηλεόραση, καθώς και άλλα υποκατάστατά της όπως τα video, τα video games και το Διαδίκτυο(Anderson & Butcher 2006). Τα παιδιά επηρεάζονται από την αυξανόμενη τάση της παχυσαρκίας και προβλέπεται πως η τωρινή γενιά των 6-18 ετών θα είναι η πρώτη που δεν θα ξεπεράσει σε χρόνια ζωής τους γονείς τους.(Wakefield, 2004). Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί η πρόληψη και η μέριμνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας.(Dehghan, Danesh & Merchant, 2005). Σήμερα ένα μεγάλο μερίδιο των παιδιών παγκοσμίως είναι υπέρβαρο κάτι που δεν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία των ανεπτυγμένων κρατών. (Story, Kaphingst & French 2006).
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για μια γενικά καλή υγεία, 30 λεπτά τουλάχιστον μέτριας εντατικής φυσικής δραστηριότητας επί 5 ή περισσότερες μέρες της εβδομάδας μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη τύπου δύο και επιπλέον βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση. Η πρόταση των 30 λεπτών φυσικής δραστηριότητας την ημέρα για τους ενήλικες αφορά τη γενικά καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απαραίτητα 45-60 λεπτά μέτριας εντατικής φυσικής δραστηριότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η παχυσαρκία.( Department of Health 2004).
Η επιτυχής παρέμβαση για την πρόληψη της παχυσαρκίας στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να χρειάζεται αλλαγές όχι μόνο στους παιδικούς σταθμούς και στα σπίτια αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον. (Reilly, Kelly, Montgomery, Williamson, Fisher, McColl, Conte, Paton & Grant, 2007).
Οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν στη συμμετοχή των παιδιών τους στη Φ.Δ. με άμεσους και έμμεσους τρόπους(Bois, Sarrazin, Brustad, Trouilloud & Cury, 2004). Μέχρι τώρα, οι περισσότερες προσεγγίσεις έχουν εστιαστεί στην αλλαγή της συμπεριφοράς των ατόμων με δίαιτα και άσκηση. Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτές οι στρατηγικές έχουν πολύ λίγο αντίκτυπο στην ολοένα αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας. Όταν περίπου το 50% των ενηλίκων σε πολλές χώρες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γίνεται κατανοητό ότι είναι δύσκολο να μειωθεί το υπερβολικό βάρος, εφόσον έχει εδραιωθεί. Επομένως, τα παιδιά θα πρέπει να είναι το μέρος του πληθυσμού στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τις στρατηγικές παρέμβασης. Η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια ποικιλία παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στο να διαμορφώσουν το περιβάλλον, στη φυσική άσκηση και στη δίαιτα. Κάποιες από τις πιθανές στρατηγικές παρέμβασης στα παιδιά μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή στοχεύοντας σε ιδρύματα προσχολικής ηλικίας, σε σχολεία ή σε υπηρεσίες φύλαξης παιδιών μετά το σχολείο, σαν φυσικό περιβάλλον που θα επηρεάζει τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.
Οι παραδοσιακές ελληνικές διατροφικές συνήθειες, μια παραλλαγή της γνωστής μεσογειακής διατροφής, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων που το επέλεξαν ως διατροφικό μοντέλο που προωθεί την καλή υγεία. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι συνήθειες που αφορούν τη μεσογειακή διατροφή σχετίζονται με τα χαμηλά ποσοστά ισχαιμικών καρδιακών ασθενειών και εμφάνιση καρκίνου.( Hassapidou & Bairaktari, 2001).
Μία μορφή αντιμετώπισης είναι η δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί το περπάτημα, το ποδήλατο και άλλες μορφές Φυσικής Δραστηριότητας (σχολεία, εργασιακοί χώροι, κοινότητες) και αποτρέπει την χρήση αυτοκινήτου η δημιουργία και αξιολόγηση κινήτρων για αλλαγή σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, η προώθηση φυσικής δραστηριότητας και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ως προς την διατήρηση υγιούς επιπέδου σωματικού βάρους, σε συνεργασία με βιομηχανίες παραγωγής τροφών, και ενώσεις καταναλωτών.( Wakefield, 2004).
Τα σχολεία προσφέρουν ένα λογικό και εφικτό τόπο για την εφαρμογή της στρατηγικής προώθησης υγείας .Το σχολείο είναι κοινωνικό και περιβαλλοντικό ίδρυμα που έχει μια μεγάλη επίδραση στον έλεγχο των συμπεριφορών των παιδιών μας (Fox, Cooper & McKenna, 2004). Παρεμβατικά προγράμματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρουν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να βελτιωθούν οι κινητικές δεξιότητες στην παιδική ηλικία και να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος της φυσικής αδράνειας – κινητικά ελλείμματα - απογοήτευση - αυξανόμενη αδράνεια που συνδυάζεται ενδεχομένως με την υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη αλλά και την αύξηση βάρους. (Graf, Koch, Falkowski, Jouck, Christ, Stauenmaier, Bjarnason-Wehrens, Tokarski, Dordel & Predel, 2005).
Γονική ιατρική εκπαίδευση συνιστάται έντονα, ιδιαιτέρα αν ο γονιός (γονείς) είναι παχύσαρκος, αρχίζοντας με την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό κατά την εγκυμοσύνη. Τα Σχολεία θα πρέπει να είναι οι πρώτοι στόχοι και να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εκπαιδευτούν οι γονείς σχετικά με τη μείωση της τηλεόρασης, των παιχνιδιών στον υπολογιστή, και τα ανθυγιεινά σνακ. Τα σχολεία θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να υιοθετήσουν πολιτικές (ελέγχου)των αυτομάτων μηχανημάτων πώλησης ποτών και προώθηση της υγιεινής των τροφίμων και ποτών σε κατάλληλο ποσοστό και αποθάρρυνση από την παροχή ανθυγιεινών τροφίμων ως επιβράβευση για τη θετική συμπεριφορά ή ακαδημαϊκή επίτευξη. Τα Σχολεία θα πρέπει να παρέχουν καθημερινά ΦΑ και συχνές περιόδους ελεύθερου παιχνιδιού σε μικρά παιδιά. Κλινική θεραπεία για παιδιά που είναι ήδη υπέρβαρα θα πρέπει και να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί οικονομικά(Sothern, 2004).
Η συμμετοχή των παιδιών στα αθλήματα επηρεάζει θετικά τις διατροφικές τους επιλογές. Σε μια αθλητική Φυσική δραστηριότητα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τα παιδιά για την υιοθέτηση υγιεινών διαιτητικών συνηθειών, να ελέγξουν το βάρος τους και να επιτύχουν μεγιστοποίηση την αθλητικών τους επιδόσεων. Είναι αναγκαίο για την μικρά παιδιά να εκπαιδεύονται στο πως να τρέφονται υγιεινά όχι μόνο στα κύρια γεύματα, αλλά και στα ενδιάμεσα(Klonaridou, Papadopoulou, Fahantidou & Hassapidou, 2006).
Η ποιότητα του χρόνου του μαθήματος Φ.Α. πρέπει να αλλάξει δίνοντας περισσότερη έμφαση στη βελτίωση της ανάπτυξης των φυσικών ικανοτήτων και δίνοντας κίνητρα στα παιδιά για να είναι περισσότερο δραστήρια στον ελεύθερο χρόνο τους(Beurden, Barnett, Soc. Sc., M.P.H., Zask, Dip., M.Sc., Brooks & Beard, 2003 ). Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό δρόμων, πεζοδρομίων που να εξασφαλίζουν φυσικές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο και το περπάτημα με ένα ασφαλή τρόπο για τα παιδιά . (Sallis & Glanz, 2006).
Η μείωση της κατανάλωσης των αναψυκτικών, συμπεριλαμβανομένων και των χυμών, στα σχολεία αλλά και στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχημένη στρατηγική πρόληψη της παχυσαρκίας. (Story, Kaphingst & French, 2006)
Σύσταση βιβλίου:
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗη απάντηση στην βουλιμία, τη πολυφαγία και την παχυσαρκία
Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν ακολουθήσει κάποια δίαιτα. Άλλοτε για περισσότερο και άλλοτε για λιγότερο χρόνο, κάποιες φορές με επιτυχία και κάποιες φορές όχι, επειδή η βουλιμία υψώθηκε στο δρόμο τους σαν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο εχθρό. Είναι αυτή η ακατανίκητη επιθυμία για φαγητό που λίγες μέρες ή βδομάδες μετά την έναρξη της δίαιτας φωλιάζει σαν Δούρειος Ίππος μέσα στο μυαλό και την πιο ανύποπτη στιγμή ξεπηδάει λαίμαργα γκρεμίζοντας κάθε προσπάθεια και λυγίζοντας κάθε ισχυρή θέληση.
Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε όσους απέτυχαν να ολοκληρώσουν έστω και μια φορά τη δίαιτά τους, είναι αφιερωμένο σε όσους πέτυχαν να φθάσουν στο ιδανικό βάρος μέσα από τη δίαιτα αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να το κρατήσουν, απευθύνεται σε όλους όσους θα επιθυμούσαν να μάθουν τις τεχνικές εκείνες που θα τους βοηθήσουν να κρατήσουν τη δίαιτά τους και να φθάσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμούν. Στο βιβλίο ο συγγραφέας λειτουργεί σαν ένας υπομονετικός σύντροφος που γνωρίζει πολύ καλά τις θυσίες και τις δυσκολίες των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα και ξεδιπλώνει μέσα από την εμπειρία του όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές που αξιοποίησαν όσοι πέτυχαν τελικά να χάσουν τα περιττά τους κιλά, όπως επίσης και με ποιο τρόπο κατάφεραν να τα διατηρήσουν.
Το βιβλίο αυτό επιθυμεί τελικά να λειτουργήσει σαν σύμμαχος μεταξύ κάθε ανθρώπου που είναι σε δίαιτα και τον διαιτολόγο του που συνοδοιπόρος μαζί του θα τον οδηγήσει να απαλλαγεί από το περιττό βάρος υιοθετώντας μαζί όλες τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να παραμείνει για πάντα όπως επιθυμεί.
Το βιβλίο διαπραγματεύεται κυρίως τη θεραπεία διατροφικών διαταραχών όπως η νευρική βουλιμία, η ψυχαναγκαστική πολυφαγία και η υπερφαγία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διατροφική πολιτική στη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας απέχει σημαντικά από τους βασικούς κανόνες που αναλύονται.
Συγγραφέας:
Ευάγγελος Ζουμπανέας,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Είναι ένας πολύτιμος οδηγός για να καταπολεμήσετε την πολυφαγία, να αντεπεξέλθετε στη δίαιτά σας, με σαφείς οδηγίες και προτάσεις, ώστε να αποφύγετε τα βουλιμικά επεισόδια, και να παραμείνετε πιστοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Με βάση αληθινά περιστατικά, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει με άμεσο και κατανοητό τρόπο τις γνώσεις που πρέπει να έχετε πριν και κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Η θεωρία για τον Δείκτη Διατροφικής Νοημοσύνης θα βοηθήσει εσάς που έχετε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό να αποκτήσετε εκ νέου την ικανότητα να μπορείτε να πείτε «φτάνει», και να βρείτε τη δύναμη να παραμείνετε σταθεροί και πιστοί στη δίαιτά σας, έως το τέλος. Έως το τέλος και για τελευταία φορά!
Κυκλοφορεί στα τέλη Μαρτίου από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ?
ΜΑΘΕΤΕ!!!!!! ->
http://www.diatrofi.gr/index.php?position=center&module=calculator&CategoryId=151